Tedd be a kedvenc receptek közé!
25

Sakk-matt szelet

Jólkifőztem.hu
70 perc+240 perc pihentetés 15 szelet nehéz olcsó recept

Hozzávalók

Sárga tésztához

Barna tésztához

Csokimázhoz

Összeragasztához

Tepsi kikenéséhez

Alapanyagok a bevásárlólistához

Elkészítés

  1. A sárga tésztához a puha Ramát, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet és a sütőport. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük, majd vigyázva, nehogy összetörjük, a kikevert tojásos masszába forgatjuk.
  2. Egy nagy tepsit Ramával kikenünk, liszttel behintjük, de az is jó, ha sütőpapírral kibéleljük. A sárga tésztát beleöntjük és egyenletesen elsimítjuk benne. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 20-25 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje világosbarna és a beleszúrt tűre már nem ragad a massza.
  3. Amíg sül, a barna tésztát a sárgához hasonlóan, a kakaóport is hozzáadva kikeverjük.
  4. A megsült sárga tésztát ügyesen gyúródeszkára borítjuk. Megvárjuk, amíg a tepsi kihűl, majd újból kikenjük, belisztezzük és a barna tésztát beleöntjük. Ugyanúgy sütjük meg, mint az előző tésztát.
  5. Amikor kihűltek, a két, kész tésztalapot hosszában pontosan kettévágjuk, majd a lapokat lekvárral megkenjük és összeragasztjuk: a sárga lapra tesszük a barnát, majd ismét sárgát, arra pedig barnát.
  6. Az így kapott sütemény tetejére egy nagyobb vágódeszkát vagy sima tálcát fektetünk és arra egy fél kilós súlyt, vagy valami nehezéket teszünk, amivel egy órára lenyomatjuk.
  7. Ezeket váltakozva (ügyelve, hogy a sárgára kakaós rész kerüljön), lekvárral „összeragasztva" hosszában egymásra rakjuk. 4 szeletből lesz egy rúd.
  8. A kész rudakat csokimázzal bevonjuk. Ehhez a hozzávalókat 3 evőkanál vízzel elkeverjük és lassú tűzön megmelegítjük, hogy a Rama elolvadjon benne, de forralni nem kell. Még melegen a tészta tetejére és oldalára kenjük. Néhány óra múlva, amikor megdermedt, forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Időzítő

Állítsd be az időzítőt, és nincs többé odaégett, túlfőtt vagy nyers étel!
Add meg a főzési/sütési időt!

00:00

Még nincs hozzászólás.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy biztosan ne maradj le finom receptjeinkről és nyereményjátékainkról!

Adataid az Unilever Magyarország Kft. (1138 Budapest, Váci út 182.) (továbbiakban: Unilever) adatkezelő saját adatbázisából származnak. Az adatkezelés célja, hogy az Unilever saját termékeiről, akcióiról, ajánlatairól postai úton, elektronikusan, levélben vagy telefonon tájékoztatást nyújtson. Adataidat bizalmasan, a személyes adatok védelmére vonatkozó hatályos jogszabályok előírásainak megfelelően kezeljük. Az adatok kezelését az Unilever, az adatok feldolgozását az Unilever és az Arteries Studio Kft. (2162 Őrbottyán, Fő út 53.) és a Mito Social Kft. (székhely: 1051 Budapest, Nádor u. 23.) végzik. Az Unilever személyes adataidat további harmadik személyeknek - ez irányú, megfelelő tájékoztatáson alapuló előzetes hozzájárulásod nélkül - nem adja át. Adatkezelési nyilvántartási szám: 00364-0247. Személyes adataid az adatkezelés céljának megszűnésével egyidejűleg, illetve az esetleges törlésükre vonatkozó kérésedet követően haladéktalanul törlésre kerülnek. Az adatszolgáltatás önkéntes, adataid helyesbítését, törlését bármikor indoklás nélkül kérheted az Unilever Magyarország Kft., 1138 Budapest, Váci út 182. címen; vagy a következő e-mail címen: vevoinfo@unilever.hu.

Kérdezz Te is!